Vështrim i përgjithshëm

Çfarë është mëngë gastrike?

Gastrektomia me mëngë , e njohur edhe si gastrektomia me mëngë vertikale , është një metodë kirurgjikale dhe ju lejon të humbni peshë.

Kirurgjia e mëngës gastrike kryhet në mënyrë laparoskopike. Pasi të bëhen 3 ose 4 prerje të vogla në bark, operacioni kryhet përmes këtyre vrimave me ndihmën e mjeteve kirurgjikale të dorës. Në kirurgjinë e mëngës gastrike, hiqet 80% e stomakut dhe mbetet shumë pak vëllim stomaku.

Pas operacionit të gastrektomisë së mëngës , konsumi i ushqimit zvogëlohet për shkak të uljes së vëllimit të stomakut. Pas operacionit të mëngës së stomakut , ndodhin ndryshime hormonale për shkak të heqjes së indit të stomakut në të njëjtën kohë. Falë këtyre ndryshimeve hormonale, obeziteti dhe kushtet e lidhura me hormonet si diabeti, presioni i lartë i gjakut dhe sëmundjet e zemrës ulen dhe ndonjëherë edhe zhduken.

Cilat janë ndryshimet rrënjësore që vërehen te pacientët pas operacionit të mëngës gastrike?

Rritja e cilësisë së jetës,

Arritja e peshës ideale në vitin e parë pas operacionit të mëngës gastrike,

Shërimi i sëmundjeve të lidhura me obezitetin si diabeti mellitus i tipit 2, apnea obstruktive e gjumit, dhimbjet e kyçeve, sëmundjet e zemrës,

Ulje e dëshirës për të ngrënë dhe porcione,

Është një ulje e ndjenjës së urisë.

Për kë është operacioni i mëngës gastrike dhe kur duhet të merret parasysh?

Kirurgjia e mëngës gastrike është një operacion që kryhet për të humbur peshë. Rekomandohet për pacientët që kanë obezitet dhe probleme shëndetësore të lidhura me obezitetin dhe nuk mund të humbin peshë me metoda të tjera.

Përveç humbjes së peshës pas operacionit të gastrektomisë së mëngës , është e mundur të përmirësohet apnea e gjumit e lidhur me obezitetin, diabeti, presioni i lartë i gjakut dhe sëmundjet e zemrës.

Indeksi i masës trupore duhet të llogaritet përpara se të vendosni për operacionin e mëngës gastrike. Indeksi juaj i masës trupore merret duke e ndarë peshën tuaj me katrorin e gjatësisë suaj.

Nëse indeksi juaj i masës trupore është mbi 40, ju jeni në klasën e obezitetit morbid dhe jeni të përshtatshëm për këtë operacion.

Nëse indeksi i masës trupore është midis 35-39,9 dhe keni sëmundje të tilla si apnea e gjumit, diabeti, presioni i lartë i gjakut dhe hiperlipidemia, ju jeni ende të përshtatshëm për këtë operacion.

Nëse indeksi i masës trupore është nën 35, duhet të provoni opsione jokirurgjikale për humbje peshe.

Si bëhet operacioni i mëngës gastrike dhe çfarë duhet bërë më parë?

Duhet patjetër të flisni me mjekun tuaj përpara operacionit të mëngës gastrike . Ekzaminimi juaj fizik do të kryhet pasi të merret një anamnezë e detajuar gjatë konsultimit tuaj para operacionit me mjekun. Para operacionit, mjeku do të dijë për sëmundjet tuaja shtesë dhe do të marrë masa paraprake në përputhje me rrethanat. Nëse vini nga jashtë, mund të konsultoheni me mjekun tuaj nëpërmjet Zoom.

Të gjitha analizat e gjakut do t’ju bëhen përpara operacionit dhe do të vlerësoheni nga anestezia, sëmundjet e gjoksit, kardiologjia dhe psikiatria. Nëse degët përkatëse miratojnë, nuk do të ketë asnjë pengesë për operacionin tuaj.

Koha e operacionit të mëngës gastrike është afërsisht 1 orë dhe kryhet nën anestezi të përgjithshme. Gastrektomia e mëngës kryhet me metodën laparoskopike. Kirurgjia e mëngës gastrike përfundon përmes një prerjeje të bërë në bark dhe një ekrani të shoqëruar nga një kamerë. Në operacionin e mëngës gastrike , një tub kalon në stomakun tuaj dhe 80% e stomakut jashtë këtij stomaku hiqet nga mjeti kirurgjik që ne e quajmë stapler. Pas kësaj procedure kryhet një test rrjedhjeje gjatë operacionit dhe shihet se nuk vërehet rrjedhje dhe operacioni ndërpritet.

Për sa kohë që nuk ka asnjë pengesë pas gastrektomisë vertikale me mëngë , ju mund të shkoni direkt nga salla e operacionit në dhomën e shërbimit. Pacientët mobilizohen në orën e dytë pas operacionit të mëngës gastrike . Një test rrjedhjeje kryhet sërish një ditë pas gastrektomisë vertikale me mëngë dhe pasi të shihet se nuk vërehet rrjedhje, tani do të filloni të ushqeheni nga goja në formë lëngu. Pas mëngës gastrike, pacientët shkarkohen pas gjithsej 2 ditësh shtrimi në spital.

Si duhet të jetë ushqyerja pas operacionit në stomak?

Dy javët e para pas gastrektomisë vertikale me mëngë duhet të ushqehen me dietë të lëngshme. Pas këtyre 2 javëve merren ushqime të buta. Pas javës së 5-të futen ushqimet e ngurta. Mbështetja e dietologëve duhet të merret për 2 vjet.

Kur mund të mbetem shtatzënë pas operacionit të mëngës gastrike?

Unë rekomandoj që pacientët tanë të mos mbeten shtatzënë për 12-18 muaj pas operacionit të mëngës gastrike . Pas kësaj periudhe është e rëndësishme dhe e nevojshme që shëndeti i nënës dhe i fëmijës të mbetet shtatzënë duke kontrolluar vitaminat dhe mineralet në gjak.

A do të ketë rënie të flokëve pas operacionit të mëngës gastrike?

Pas gastrektomisë vertikale me mëngë dhe operacioneve të bypass-it të stomakut, 40% e pacientëve fillojnë të humbasin flokët pas muajit të 3-të. Humbja e flokëve pas operacionit të mëngës gastrike është një gjendje e përkohshme.

Sa kohë zgjat operacioni i mëngës gastrike?

gastrektomisë së mëngës zgjat mesatarisht 1-2 orë.

A ka shumë dhimbje pas operacionit të mëngës gastrike?

Pas operacionit të gastrektomisë së mëngës , nuk duhet të keni shumë dhimbje përveç dy orëve të para. Në dhimbje të vazhdueshme, mjeku juaj duhet të jetë vigjilent për kushte të tjera.

A është e mundur të rifitoni peshë pas operacionit të mëngës gastrike?

Është e mundur në varësi të operacionit dhe kequshqyerjes. Është e rëndësishme të ruani peshën po aq sa të humbni peshë pas gastrektomisë vertikale me mëngë . Koha e shtatzënisë është gjithashtu një faktor për këtë.

Cili është çmimi i operacionit të mëngës gastrike?

Mund të na kontaktoni për koston e operacionit të mëngës gastrike

.