safra kesesi taşı

Nëse keni një gur në fshikëzën e tëmthit dhe ka të ngjarë të bëni një operacion, artikulli i mëposhtëm mund të jetë i dobishëm për ju. Jam përpjekur t’u përgjigjem të gjitha pyetjeve dhe shqetësimeve tuaja që mund të keni. Informacioni që jap këtu nuk është një zëvendësim për ekzaminimin dhe takimin me ju nga mjeku juaj.

Mund të na kontaktoni për të bërë një operacion në fshikëzën e tëmthit ose për t’u ekzaminuar.

Pse ndodhin gurët në fshikëz e tëmthit? Çfarë lloj organi është fshikëza e tëmthit dhe çfarë bën ajo?

Fshikëza e tëmthit është një organ në formë dardhe dhe me madhësi në anën e sipërme të djathtë të barkut, në sipërfaqen e brendshme të poshtme të mëlçisë.

Biliare prodhohet nga mëlçia. Rrugët e vogla biliare në mëlçi kombinohen për të formuar kanalin kryesor biliar dhe e lënë mëlçinë me këtë kanal të përbashkët biliar. Struktura që ne e quajmë kanali cistik, i cili është kanali i fshikëzës së tëmthit, kombinohet me këtë kanal kryesor biliar dhe zbraz biliare në duoden . Në pikën ku biliare zbrazet në duodenum , ajo zbrazet në të njëjtin vend në kanalin pankreatik ku ndodhen sekrecionet pankreatike.

Fshikëza e tëmthit ruan një pjesë të biliare të prodhuar nga mëlçia. Sidomos pas një vakti me yndyrë, disa sinjale kimike në trupin tonë shkaktojnë tkurrjen e fshikëzës së tëmthit, duke lejuar kështu zbrazjen e fshikëzës së tëmthit.

Ngjyra e biliare është e verdhë dhe përmban kolesterol, ujë, kripëra biliare, pluhur proteinash dhe bilirubinë . Bilia ndihmon në tretjen e yndyrave.

Cilat janë llojet e gurëve të fshikëzës së tëmthit?


Gurët në tëmth

mund të formohen nëse ka shumë bilirubinë dhe kolesterol në biliare dhe nëse ka problem me zbrazjen e fshikëzës së tëmthit.

Llojet e gurëve të tëmthit:

  1. Gurët e kolesterolit
  2. 2.Gurët pigment
  3. Gurë të përzier (përmban edhe gurë kolesteroli dhe pigment)

Gurët e kolesterolit përbëhen kryesisht nga kolesteroli i ngurtësuar. Gurët e tëmthit me pigment janë gurë të tëmthit të errët që përmbajnë bilirubinë . Shumica e gurëve të tëmthit janë gurë të përzier të tëmthit që përmbajnë pigment dhe kolesterol.

Pse ndodhin gurët në fshikëz e tëmthit? Kush merr gurë në tëmth?

Gratë e moshës 20-60 vjeç kanë një rrezik më të lartë të zhvillimit të gurëve të tëmthit sesa meshkujt.

Burrat dhe gratë mbi moshën 60 vjeç kanë një rrezik në rritje të zhvillimit të gurëve të tëmthit.

Njerëzit që janë mbipeshë kanë një rrezik në rritje të zhvillimit të gurëve në tëmth.

Shtatzënitë e shumëfishta që shkaktojnë sekretim të tepërt të estrogjenit, terapia e zëvendësimit të hormoneve dhe përdorimi i pilulave kontraceptive rrisin gjasat e formimit të gurëve të tëmthit duke rritur nivelin e kolesterolit në biliare dhe duke ngadalësuar zbrazjen e fshikëzës së tëmthit.

Rreziku i formimit të gurëve në tëmth rritet në pacientët me infeksione të traktit biliar.

Në disa sëmundje të trashëguara të gjakut (anemia drapërocitare), bilirubina shfaqet si rezultat i prishjes së qelizave të gjakut dhe formohen gurët e pigmentit.

Gurët në tëmth mund të shfaqen pas operacionit bariatrik dhe dietës, pas humbjes së shpejtë të peshës dhe pas përdorimit të barnave për uljen e kolesterolit.

Niveli i lartë i kolesterolit në gjak nuk është një faktor rreziku absolut për formimin e gurëve në tëmth.

Njerëzit me një histori familjare të gurëve të tëmthit kanë më shumë gjasa të kenë gurë në tëmth dhe nuk ka gjen për të.

A ka ndonjë dietë apo trajtim që parandalon formimin e gurëve në tëmth?

dietë, ushqime për të shmangur ose trajtim për të parandaluar formimin e gurëve të tëmthit .

Kur njerëzit me gurë në tëmth hanë ushqime të yndyrshme, dhimbja e tyre shkaktohet, kështu që ata me gurë në tëmth mund të zvogëlojnë dhimbjen e tyre duke shmangur ushqimet e yndyrshme.

Gurët në fshikëzën e tëmthit nuk shoqërohen me gurë në pjesë të tjera të trupit (veshka, trakt urinar dhe fshikëz).

Çfarë problemesh shkaktojnë gurët në fshikëz e tëmthit? A janë të rrezikshëm gurët e tëmthit? Cilat janë simptomat e gurëve të tëmthit?

Në shumicën e rasteve, gurët e tëmthit nuk shfaqin asnjë simptomë dhe mbeten ‘të heshtur’. Gurët e heshtur të fshikëzës së tëmthit zakonisht diagnostikohen rastësisht gjatë ekzaminimeve të kryera për probleme të tjera.

Simptomat e lehta të gurëve të tëmthit përfshijnë fryrjen e barkut, të përziera, belçim dhe dispepsi, zakonisht pas ngrënies.

Simptomat më të rënda përfshijnë episode të dhimbjes së barkut dhe të vjellave. Dhimbja e gurëve të tëmthit zakonisht shfaqet në pjesën e sipërme të djathtë të barkut dhe rrezaton në shpatullën e djathtë dhe skapulën. Kjo dhimbje shfaqet sidomos pas konsumimit të ushqimeve të yndyrshme, zgjat disa orë dhe quhet dhimbje barku biliare .

Gurët e tëmthit mund të shkaktojnë simptoma të ngjashme me ato të sulmit në zemër, obstruksionit të zorrëve, ulçerës gastrike, hernies gastrike, apendicitit, pneumonisë, pankreatitit, kancerit të fshikëzës së tëmthit dhe hepatitit, kështu që diagnoza e saktë është jetike.

I përket një pacienteje që e kam operuar me metodë të mbyllur për shkak të inflamacionit të fshikëzës së tëmthit, muri i fshikëzës është edematoz dhe trashësia e murit është e rritur.

Cilat janë komplikimet e gurëve të fshikëzës së tëmthit?

Gurët në fshikëzën e tëmthit mund të shkaktojnë që fshikëza e tëmthit të bëhet e përflakur, një gjendje e quajtur kolecistiti akut.

Kolecistiti akut është një urgjencë dhe kërkon shtrimin në spital të pacientëve.

Në trajtimin e kolecistitit akut, antibiotikët dhe qetësuesit përdoren kryesisht për të qetësuar gjendjen inflamatore. Pas stabilizimit të urgjencës, kryhet kolecistektomia (heqja kirurgjikale e fshikëzës së tëmthit). Në disa raste urgjente, kolecistektomia kryhet menjëherë.

Në pacientët me kolecistitin akut të shkaktuar nga disa baktere agresive, fshikëza e tëmthit mund të kalbet, pra mund të kalojë në gangrenë ose të shkaktojë një perforim, të cilin ne e quajmë perforim. Në rast të inflamacionit intensiv dhe prishjes së fshikëzës së tëmthit , ky inflamacion mund të përhapet në indet përreth.

Në rastin e infeksioneve të përsëritura të fshikëzës së tëmthit dhe periudhave të rikuperimit, quhet kolecistit kronik. Në kolecistitin kronik, fshikëza e tëmthit tkurret dhe muri i saj ngurtësohet. Nëse kanali cistik, i cili lejon zbrazjen e fshikëzës së tëmthit, bllokohet nga një gur, fshikëza e tëmthit nuk mund të zbrazet dhe bymehet dhe mund të mbushet me inflamacion dhe qelb.

Gurët e vegjël në fshikëzën e tëmthit mund të bien në kanalin biliar dhe në këtë rast shfaqet sëmundja që ne e quajmë verdhëza obstruktive. Shenjat e verdhëzës obstruktive janë ethe, dhimbje të forta barku, verdhëza e lëkurës dhe e syve dhe e dridhura. Verdhëza obstruktive është një emergjencë dhe duhet trajtuar shpejt.

Gurët që bien nga fshikëza e tëmthit në kanal shkaktojnë inflamacion të pankreasit, të cilin ne e quajmë pankreatit akut. Pankreatiti akut mund të shkaktojë komplikime kërcënuese për jetën. Pankreatiti akut është një gjendje që duhet trajtuar shpejt.

A shkaktojnë kancer gurët në fshikëz e tëmthit?

Megjithëse gurët e tëmthit janë të zakonshëm, kanceri i fshikëzës së tëmthit është një gjendje e rrallë. Faktorët gjenetikë dhe dietikë janë ndoshta të përfshirë në kancerin e fshikëzës së tëmthit.

Gurët në tëmth janë një faktor rreziku për fshikëzën e tëmthit, por si e shkakton është e paqartë. Ata me gurë të mëdhenj të tëmthit për një kohë të gjatë janë në rrezik më të madh. Inflamacioni i fshikëzës së tëmthit, i cili ndodh si rezultat i zbrazjes jo të plotë të fshikëzës së tëmthit për shkak të gurëve dhe jo gurëve të tëmthit, mund të luajë një rol të madh në zhvillimin e kancerit të fshikëzës së tëmthit.

Gjendja e fshikëzës së tëmthit prej porcelani, e cila zhvillohet si rezultat i akumulimit të kalcifikimeve në murin e fshikëzës së tëmthit, rrit rrezikun e kancerit të tëmthit.

salmonelës që shkakton gurët e tëmthit mund të shkaktojë kancer të fshikëzës së tëmthit.

Kistet koledokuale ose defektet strukturore në kanalet biliare dhe pankreatike mund të shkaktojnë kancer të fshikëzës së tëmthit.

Disa pacientë mund të kenë polipe në murin e brendshëm të fshikëzës së tëmthit. Në rastet kur këto polipe të fshikëzës së tëmthit janë më të mëdha se 1 cm , ato mund të çojnë në kancer të fshikëzës së tëmthit.

Në tomografi shihen kalcifikim në murin e tëmthit dhe fshikëzën e tëmthit prej porcelani.

Si diagnostikohen gurët në fshikëz e tëmthit?

Fotografia tregon një ekografi të fshikëzës së tëmthit.

Kur dyshohet për gurë në tëmth, ekzaminimi i parë duhet të jetë ekografia e barkut. Ekografia e barkut është një ekzaminim i lehtë, i shpejtë dhe pa rrezatim. Ultratingulli funksionon me valë zanore dhe mund të tregojë lehtësisht nëse ka gurë në qeskë, trashësinë e murit të qeses dhe praninë e lëngut rreth qeskës.

Testet e gjakut përdoren edhe në sëmundjet e fshikëzës së tëmthit. Në analizat e gjakut kontrollohet nëse mëlçia funksionon normalisht, nëse ka verdhëz obstruktive dhe prani të infeksionit.

Në raste të rralla, tomografia e kompjuterizuar, Kolangiografia MR dhe MR mund të përdoret në gurët e tëmthit. Në rastet kur dyshohet se gurët në fshikëzën e tëmthit kanë rënë në kanalin biliar, z. Përdoret ekzaminimi kolagiograf .

Në prani të gurëve në kanalin biliar, gurët në këtë kanal biliar duhet të hiqen para operacionit të fshikëzës së tëmthit. ERCP (Endoskopik retrograde ) për heqjen e gurëve në kanalin biliar përdoret metoda e kolengjiografisë . Në ERCP, ai futet përmes gojës me një endoskop dhe avancohet në duoden , dhe gurët e tëmthit hiqen duke hyrë në kanalin biliar me ndihmën e kamerës së endoskopit. ERCP nuk mund të heqë gurët nga fshikëza e tëmthit.

me simptomat e fshikëzës së tëmthit ?

Shenjat dhe simptomat e gurëve të tëmthit mund të ngatërrohen me ulçerën e stomakut, pankreatitin, hepatitin, atakun në zemër , pneumoninë , hernien hiatus dhe obstruksionin e zorrëve. Prandaj, diagnoza e saktë është shumë e rëndësishme.

polip i fshikëzës së tëmthit ?

Polipet e fshikëzës së tëmthit janë rritje të ngjashme me nishanin në murin e brendshëm të fshikëzës së tëmthit. Polipet e fshikëzës së tëmthit zakonisht diagnostikohen rastësisht . Nuk ka asnjë rregull që çdo polip i fshikëzës së tëmthit të operohet.

Polipet e vetme, sesile dhe të shumëfishta të fshikëzës së tëmthit më të mëdha se 1 cm janë të dyshimta pasi mund të shkaktojnë kancer të tëmthit dhe duhen operuar. Përveç kësaj, polipet e gjetura me gurë të tëmthit mbi moshën 50 vjeç paraqesin rrezik më të lartë për kancerin e fshikëzës së tëmthit.

Në imazhin e ultrazërit në këtë faqe shihen polipe të shumëfishta të fshikëzës së tëmthit .

Kolecistektomia laparoskopike (kirurgjia e fshikëzës së tëmthit të mbyllur) është një metodë që përdoret në trajtimin e polipeve të fshikëzës së tëmthit. Kur ekziston dyshimi i lartë për kancer, në vend të kësaj metode mund të aplikohet edhe kirurgjia e hapur .

Në polipet e fshikëzës së tëmthit me rrezik të ulët, rekomandoj monitorimin me ultratinguj çdo 6 muaj. Nëse nuk zbulohet asnjë ndryshim në polipet e fshikëzës së tëmthit të ndjekur nga ekografia për 2 vjet, ndjekja mund të ndërpritet.

A shkakton dhimbje fshikëza e tëmthit edhe pa gurë në tëmth?

biliare Në një çrregullim të quajtur diskinezi , ka një problem në zbrazjen e fshikëzës së tëmthit. Kjo sëmundje diagnostikohet me një metodë të mjekësisë bërthamore të quajtur scintigrafia HIDA. biliare Heqja e fshikëzës së tëmthit në diskinezi është e diskutueshme.

Kirurgjia e fshikëzës së tëmthit

Çfarë trajtimi rekomandohet për gurët e tëmthit nëse shkakton simptoma?

Trajtimi më i mirë për gurët në tëmth është heqja kirurgjikale e fshikëzës së tëmthit. Ky operacion quhet kolecistektomia. Metoda tradicionale e kolecistektomisë është kolecistektomia me kirurgji të hapur. Kolecistektomia e hapur është një metodë kirurgjikale që kryhet duke hyrë në zgavrën e barkut me një prerje 5-10 cm në anën e sipërme të djathtë të barkut. Sot, nëse nuk ka pengesë, kolecistektomia kryhet me metodë të mbyllur dhe kjo metodë quhet kolecistektomia laparoskopike.

Unë kam gurë në fshikëzën e tëmthit, por nuk kam ankesa. A duhet të bëj një operacion?

Gurët e heshtur të fshikëzës së tëmthit që nuk shkaktojnë asnjë ankesë nuk kërkojnë asnjë trajtim apo operacion.

Në disa raste, nëse ekziston dyshimi për zhvillimin e kancerit përveç pranisë së gurëve në tëmth, atëherë një vendim për trajtimin mund të merret pasi të konsultoheni me mjekun tuaj.

A ka metoda alternative të trajtimit ndaj kirurgjisë për gurët e tëmthit?

Ka barna që mund të shpërndajnë gurët e tëmthit kur përdoren për një kohë të gjatë , të tilla si acidi ursedooksikolik dhe acidi kenodoksikolik . Këto barna janë efektive në shumë pak grupe pacientësh dhe duhen përdorur për një kohë të gjatë. Kur këto barna ndërpriten, gurët në tëmth mund të formohen përsëri. Përdorimi afatgjatë i barnave mund të rrisë testet e funksionit të mëlçisë dhe nivelet e kolesterolit në gjak. Këto barna nuk zëvendësojnë operacionin e kolecistektomisë. Mund të provohet te pacientët të cilët nuk janë të përshtatshëm për të kryer operacion.

litotripsisë e përdorur në trajtimin e gurëve në veshka nuk është e përshtatshme për gurët e tëmthit. Kjo metodë mund të thyejë gurët e tëmthit dhe gurët më të vegjël mund të bllokojnë kanalet biliare.

ERCP, një metodë endoskopike, mund të heqë gurët në traktin biliar, por është joefektive në heqjen e gurëve të tëmthit.

Nuk ka asnjë metodë kirurgjikale në të cilën hapet fshikëza e tëmthit dhe hiqen vetëm gurët.

Prandaj, metoda më e përshtatshme e trajtimit për pacientët me gurë në tëmth dhe simptoma është kolecistektomia laparoskopike.

Si kryhet operacioni i fshikëzës së tëmthit të mbyllur?

Në kirurgjinë laparoskopike të kolecistektomisë, bëhen 3 ose 4 prerje prej 1 cm nga lëkura e barkut. Duke fryrë barkun me gaz CO2, sigurohet që kirurgu të shohë më lehtë pjesën e brendshme të barkut dhe të operojë më rehat. Pas përfundimit të procedurës së kolecistektomisë laparoskopike, nxirret gazi CO2. Kirurgjia laparoskopike e kolecistektomisë zgjat 30-90 minuta . Lloji i anestezisë që përdoret në këtë operacion është anestezi e përgjithshme. Pas një operacioni të kolecistektomisë laparoskopike ku gjithçka shkon mirë, pacientët tanë zakonisht dalin nga spitali të nesërmen pasi kanë qëndruar në spital për 1 natë. Fshikëza e tëmthit e hequr gjatë kolecistektomisë laparoskopike duhet patjetër të dërgohet në patologji për ekzaminim.

Në këtë foto, Dr. Ju po shihni një operacion laparoskopik të kolecistektomisë të kryer nga

Özhan Çetindağ . Një vrimë e vetme dhe A mund të bëhet kolecistektomia laparoskopike përmes prerjes ?

Kolecistektomia laparoskopike mund të kryhet përmes një vrime të vetme. Është ende e diskutueshme nëse është e sigurt apo jo, sepse kirurgu lind disa vështirësi gjatë kryerjes së këtij operacioni . Kolecistektomia laparoskopike me një vrimë mund të kryhet në pacientë të përzgjedhur , por nuk duhet të bëhet rutinë. Ky mendim është Dr. Özhan. Pikëpamja e Çetindagut mund të vlerësohet ndryshe nga kirurgët e tjerë.

Hapat para operacionit të fshikëzës së tëmthit

Kam gurë në tëmth, a ka ndonjë dietë të veçantë që duhet të ndjek?

Pacientët me gurë në tëmth në përgjithësi duhet të shmangin ushqimet shumë të yndyrshme. Nëse ndiqni këtë dietë, do të keni më pak dhimbje. Pacientët me gurë në tëmth nxiten nga disa ushqime dhe nëse zbuloni këto ushqime, mund t’i shmangni këto ushqime.

Pacientët me gurë në fshikëzën e tëmthit duhet të hanë më pak dhe të reduktojnë porcionet. Ju duhet të hani vetëm kur jeni të uritur, jo kur jeni të ngopur.

Ata me gurë në tëmth duhet të konsumojnë kryesisht më shumë ushqime bimore dhe duhet të konsumojnë më pak mish. Nëse do të konsumohet mish, duhet të jetë peshk dhe pulë sepse mishi i kuq përmban më shumë yndyrë. Kujdesuni të konsumoni ushqim të gatuar në shtëpi sepse mund të mos jeni në gjendje të kontrolloni përmbajtjen e ushqimit që hani jashtë. Kur blini ushqim, kushtojini vëmendje raportit të yndyrës . Nëse përmbajtja e yndyrës është më shumë se 17,5%, është me yndyrë të lartë, midis 3-17,5% është me yndyrë mesatare dhe nëse është më pak se 3% , është ushqim me pak yndyrë.

Shmangni gjalpin, kremin dhe djathrat me shumë yndyrë. Zvogëloni sasinë e hamburgerëve, të skuqurave dhe patateve të skuqura.

dhimbje barku biliare , mund të përdorni Paracetamol dhe Ibuprofen duke u konsultuar me mjekun tuaj . Duhet të konsultoheni me mjekun tuaj sepse dhimbja e gurëve të tëmthit mund të ngatërrohet me sëmundjet e zemrës dhe sëmundje të tjera.

Çfarë bëhet përpara operacionit të fshikëzës së tëmthit? Cfare duhet te bej?

Ju do të takoheni me anesteziologun përpara operacionit të fshikëzës së tëmthit. Anesteziologu do të ndajë me ju dhe kirurgun tuaj nëse ka ndonjë rrezik për operacionin e fshikëzës së tëmthit dhe, nëse po, shkallën e rrezikut.

Nëse jeni duke përdorur hollues gjaku, këto barna mund të zëvendësohen me hollues të tjerë të gjakut.

Nëse keni diabet, mund t’ju duhet të anashkaloni mjekimin në mëngjesin e operacionit dhe mund të kaloni në terapi me insulinë . Nëse tashmë jeni duke marrë terapi me insulinë , mund të jetë e nevojshme të përgatiteni për këtë gjatë operacionit.

Nëse keni hipertension dhe do të keni një operacion në fshikëzën e tëmthit, mund t’ju kërkohet të merrni ilaçe për presionin e gjakut me shumë pak ujë atë mëngjes.

Ju do të agjëroni 4-6 orë para operacionit . Ju do të vishni një fustan kirurgjik dhe çorape kompresioni gjatë operacionit.

A duhet të bëj një operacion të hapur të kolecistektomisë? A ka mundësi që të zbulohet kirurgjia ime laparoskopike e kolecistektomisë ?

Në përgjithësi, kolecistektomia laparoskopike, pra operacioni i mbyllur i tëmthit, mund të kryhet me sukses në 95% të pacientëve. Në 5% të pacientëve të mbetur , ajo mund të shndërrohet në kirurgji të hapur. Rreziku i kalimit në kirurgji të hapur është më i lartë tek ata që kanë pasur ngjitje intra-abdominale për shkak të inflamacionit të fshikëzës së tëmthit dhe ata që i janë nënshtruar operacionit për një arsye tjetër.

Nëse kam një gur në kanalin tim biliar, cilën metodë do të bëj operacion?

para operacionit zbulohet prania e gurëve në kanalin biliar , guri hiqet me ERCP dhe më pas mund të kryhet operacioni laparoskopik i kolecistektomisë.

Në disa pacientë kirurgu dyshon për një gur në kanalin biliar gjatë operacionit, në këtë rast gjatë operacionit bëhet Kolangiografia intraoperative . Falë materialit të kontrastit merren rrezet X të të gjitha kanaleve biliare . Në rast të zbulimit të gurëve gjatë kësaj kolengjiografie , kirurgu mund të kalojë në kirurgji të hapur dhe të heqë gurët këtu .

Kohët e fundit kam pasur një inflamacion të fshikëzës së tëmthit dhe kam qenë në spital A është e sigurt të bësh një operacion?

Operacioni mund të kryhet në mënyrë të sigurtë në shtatë ditët e para të kolecistitit akut . Nëse kjo periudhë ka kaluar, duhet pritur 4-6 javë, sepse operacioni i hershëm mund të çojë në komplikime sepse ka ngjitje në indet përreth në kolecistitin akut dhe operacioni mund të mos përfundojë laparoskopikisht. Puthje. Dr. Özhan Çetindağ gjithashtu kontribuoi në një studim kombëtar me këtë grup pacientësh.