Pankreasi është një nga organet me funksione jetësore në trup. Kanceri i pankreasit shfaqet si pasojë e përhapjes së tumoreve malinje në organ. Sëmundja zakonisht përparon pa simptoma për shkak të vendndodhjes së pankreasit. Në kohën kur shfaqen simptomat, sëmundja tashmë është përhapur.

Mund të shihen simptoma të ndryshme si verdhëza, dhimbje stomaku, humbje peshe, ndryshim në ngjyrën e urinës. Njerëzit me një histori familjare të kancerit të pankreasit, duhanpirësit, ata me një dietë jo të shëndetshme dhe njerëzit me obezitet kanë më shumë gjasa të preken nga kjo sëmundje. Tek këta persona sëmundja mund të diagnostikohet në periudhën e hershme si rezultat i kontrollit të rregullt nga mjeku dhe kontrolleve që duhen bërë në intervale të rregullta.

Pankreasi; Duke qenë se duodeni ndodhet në një vend me kanale biliare dhe shumë enë, pacientët në rast të përhapjes së indeve kancerogjene i pret një operacion i vështirë kirurgjikal. Ndërhyrja në kancerin e pankreasit ndryshon sipas përhapjes së sëmundjes. Metodat e aplikuara; Whipple e quan pankreatektominë distale një pankreatektomi totale .

Si kryhet operacioni i kancerit të pankreasit?

Kanceri i pankreasit është një nga sëmundjet që kërkon ndërhyrje kirurgjikale. Pas procedurës kirurgjikale, pacientit aplikohet edhe kimioterapia dhe radioterapia. Ashtu si në llojet e tjera të kancerit, nuk mjafton vetëm pastrimi i zonës tumorale. Organe të ndryshme si shpretka dhe fshikëza e tëmthit gjithashtu duhet të hiqen. Në operacionin e kancerit të pankreasit të kryer me metodën Whipple , hiqen disa nga indet; stomakut, pankreasit dhe kanalit biliar. Fshikëza e tëmthit hiqet plotësisht. Në metodën e pankreatektomisë distale , duhet të hiqet një seksion nga bishti dhe trupi i pankreasit, si dhe shpretka. Në një operacion pankreatektomie totale , shpretka dhe pankreasi hiqen si një e tërë.

Rreziqet e kirurgjisë së kancerit të pankreasit

Ka rreziqe të tilla si gjakderdhje, infeksion dhe rrjedhje pas operacionit. Në të njëjtën kohë, mund të ndodhë edhe shfaqja e disa sëmundjeve. Diabeti zhvillohet kur një pjesë ose i gjithë pankreasi, i cili prodhon insulinë, hiqet. Prandaj, pacienti duhet të përdorë ilaçe me insulinë. Kur hiqet shpretka, pacienti bëhet i prekshëm ndaj infeksioneve. Pacientit duhet t’i jepet një sërë vaksinash për të siguruar mbrojtjen e nevojshme. Duke qenë se operacioni i kancerit të pankreasit është një operacion shumë i vështirë, ai duhet të kryhet në spitale me pajisje teknike të mjaftueshme dhe nga mjekë specialistë. Kirurgu i Përgjithshëm Op. Dr. Özhan Çetindağ ju informon për të gjitha rreziqet para dhe pas operacionit.