Endoskopia e GI të sipërme

Gjatë procedurës së endoskopisë, mjeku që kryen endoskopinë përdor një instrument të quajtur endoskop , i cili nuk është i ngurtë, është i lehtë për t’u avancuar dhe është i lidhur me një njësi imazherie falë kamerës në fund, për të vlerësuar pjesën e brendshme të ezofagut, stomakut dhe duodenit . Falë procedurës së endoskopisë , mund të diagnostikohet ulçera e stomakut, hernia gastrike, sëmundja e refluksit, ezofagiti , sëmundja celiac, kanceri i stomakut dhe kanceri i ezofagut.

Çfarë është endoskopia?

Endoskopia është një procedurë që ekzaminon pjesën e sipërme të sistemit tonë të tretjes. Procedura quhet edhe ezofagogastroduodenoskopi (EGD).

Endoskopi është një instrument me një kamerë në fund që nuk është më i hollë dhe jo më i fortë se ezofagu dhe na lejon të ekzaminojmë në detaje murin e brendshëm të ezofagut, stomakut dhe duodenit.

Pse kryhet endoskopia?

 • Dhimbje stomaku,
 • nauze, të vjella,
 • Humbje peshe e pashpjegueshme
 • Dispepsi,
 • probleme me gëlltitjen,
 • Gjakderdhje në traktin e sipërm të tretjes

Nëse në familje ka një të afërm të shkallës së parë dhe të dytë të diagnostikuar me kancer gastrik, duhet bërë edhe endoskopia .

Endoskopia është thelbësore për njerëzit mbi 40 vjeç me ankesa dispeptike .

Cilat sëmundje diagnostikohen me endoskopi ?

 • sëmundja e refluksit,
 • ezofagiti ,
 • duodeniti ,
 • Bulbit ,
 • kanceri i ezofagut,
 • Kanceri i stomakut,
 • ulçera në stomak dhe duodenale,
 • gastrointestinale tumoret stromale ,

Çfarë do të thotë heqja e copave në endoskopi?

endoskopi , kryhet një biopsi nga zona me pamje të dyshimtë. Kjo pjesë dërgohet në patologji. Si rezultat i patologjisë vlerësohet nëse në këtë pjesë ka gastrit, bakter helikobakter apo kancer. Madhësia e pjesës së marrë është më pak se 1 cm në madhësi. Marrja e një biopsie stomaku nuk është diçka për t’u frikësuar ose për t’u shqetësuar.

A përdoret endoskopia për qëllime terapeutike?

Endoskopia mund të përdoret për përdorime diagnostike dhe terapeutike. Në rastet kur ka gjakderdhje në stomak ose ezofag, mund të ndalet me anë të endoskopisë . Në rast të ngushtimit të ezofagut, vendet me këtë ngushtim mund të zgjerohen me stent endoskopik. Polipet në stomak mund të hiqen me ndihmën e endoskopisë.

Sa orë do të jem i shpejtë përpara endoskopisë? Çfarë duhet të ndjek përpara endoskopisë?

Stomaku juaj duhet të jetë pa mbetje ushqimore që endoskopia të zbulojë një imazh plotësisht të suksesshëm. Prandaj duhet agjëruar 6-8 orë para endoskopisë .

endoskopisë , duhet të informoni mjekun tuaj për ilaçet tuaja për hollimin e gjakut, presionin e gjakut dhe diabetin. Disa nga këto barna mund të ndërpriten dhe disa mund të ndryshohen përkohësisht.

Endoskopia është një trajtim ambulator. Gjatë endoskopisë do të merrni anestezi në formë qetësimi të lehtë dhe nuk do ta mbani mend procedurën . Nuk ka gjasa të ndjeni dhimbje gjatë procedurës së endoskopisë .

Procedura e endoskopisë zgjat rreth 15-30 minuta. Do të vendoset një mbrojtës i gojës për të mbrojtur dhëmbët tuaj. Endoskopi do të avancohet përmes gojës tuaj në ezofag, stomak dhe duoden. Stomaku juaj do të fryhet me ajër për shikim më të mirë të endoskopit . Ky ajër i dhënë mund të shkaktojë fryrje të përkohshme të barkut dhe gromësirë pas procedurës. Gjatë ekzaminimit të murit të stomakut me endoskopi , do të merren imazhe video dhe do të bëhen foto seriale. Një biopsi gastrike do të kryhet gjatë endoskopisë, nëse është e nevojshme.

Ju do të mund të filloni të ushqeni me ujë 2-4 orë pas endoskopisë . Kur të vini në procedurën e endoskopisë , një i afërm juaj duhet t’ju shoqërojë. Ne nuk rekomandojmë drejtimin e automjetit për 24 orët e para pasi keni marrë anestezi pas endoskopisë .

Çfarë duhet të bëj pas endoskopisë?

Pas endoskopisë, fyti juaj mund të irritohet dhe për këtë mund të përdorni tableta. Pas procedurës, mund të keni fryrje për shkak të ajrit të dhënë dhe një të përzier të lehtë për shkak të anestezisë, por këto janë të përkohshme. Me miratimin e mjekut tuaj, ju mund të filloni punën dhe të vozitni të nesërmen.

A ka ndonjë rrezik apo komplikim të kryerjes së një endoskopie?

Endoskopia është një procedurë me rrezik të ulët. Komplikimet mund të zhvillohen rrallë gjatë endoskopisë . Këto komplikime përfshijnë reaksione alergjike ndaj anestezisë, gjakderdhje dhe infeksion, dhe perforim të organeve të traktit tretës.

Kur do t’i marr rezultatet pas procedurës së endoskopisë?

biopsi endoskopike , mjeku juaj do të ndajë rezultatin me ju sapo të rifitoni vetëdijen tuaj. Nëse është kryer një biopsi e stomakut , rezultatet e biopsisë do t’ju ndahen nga mjeku juaj nga 2 ditë deri në 2 javë.

Cilat janë kushtet që duhet të kontaktoj me mjekun pas procedurës së endoskopisë?

 • Të vjella ose jashtëqitje të përgjakshme (e zezë, e zier),
 • ethe dhe të dridhura,
 • të përziera të vazhdueshme, të vjella,
 • vështirësi në gëlltitje,
 • kollë kronike, dhimbje gjoksi,
 • Dhimbje të forta barku.

Çmimet e endoskopisë 2022 Sa janë?

Çmimet e endoskopisë ndryshojnë sipas kolonoskopisë ose biopsisë së njëkohshme në procedurë. Për çmimet e endoskopisë , Dr. Mund të kontaktoni klinikën Özhan Çetindağ