Çfarë është kolonoskopia dhe pse bëhet?

Kolonoskopia është një test që lejon që sipërfaqja e brendshme e zorrës tuaj të trashë të shihet përmes një kamere. Kolonoskopi është një instrument fleksibël dhe i përkulshëm me një kamerë në majë. Me kolonoskopi , polipet dhe kanceret mund të diagnostikohen dhe gjakderdhja mund të ndalet. Kolonoskopia duhet të aplikohet për të gjithë mbi moshën 40-50 vjeç si një test depistimi për kancerin e zorrës së trashë.

Si bëhet kolonoskopia, çfarë bën kolonoskopia?

Kolonoskopia është një trajtim ambulator. Kolonoskopi lejon ekzaminimin e mureve të zorrës së trashë me ndihmën e një kamere dhe ka aparat që lejon biopsinë nga muri i zorrës së trashë, masën dhe nëse është e nevojshme heqjen e polipeve . Kolonoskopia përdoret për të vlerësuar shumë simptoma të zorrëve si gjakderdhje, dhimbje barku dhe ndryshime në zakonet e zorrëve. Polipet e zorrës së trashë dhe kanceri i zorrës së trashë diagnostikohen me kolonoskopi . Ai lejon që disa polipe të hiqen para se të kthehen në kancer.

kolonoskopi në intervale të rregullta pas moshës 45 vjeçare . Frekuenca e kryerjes së një kolonoskopie varet nga shkalla e rrezikut të kancerit.

Nëse keni një rrezik të lartë të kancerit kolorektal , do t’ju duhet të bëni një kolonoskopi në një moshë më të re . Këta faktorë rreziku janë:

 • Me sindromën e polipozës familjare
 • keni një sëmundje gjenetike të lidhur me kancerin e zorrës së trashë
 • kesh sëmundje inflamatore të zorrëve si sëmundja e Chron dhe koliti ulceroz
 • histori e kancerit të zorrës së trashë në një nga të afërmit tuaj të shkallës së parë
 • më shumë se një të afërm me kancer të zorrës së trashë .

Çfarë duhet t’i them mjekut tim përpara kolonoskopisë?

Para kolonoskopisë , duhet t’i tregoni mjekut tuaj në detaje për sëmundjet tuaja shtesë dhe barnat që përdorni. Nëse keni diabet, presion të gjakut dhe diabet, duhet të informoni mjekun tuaj për medikamentet tuaja, sepse mjeku juaj mund të shkurtojë ose ndryshojë disa ilaçe.

Si duhet të jetë përgatitja e zorrëve para kolonoskopisë?

Përpara kolonoskopisë do t’ju jepet një dietë dhe medikamente për pastrimin e zorrëve që do t’i përdorni ditën e fundit. Gjatë kolonoskopisë , zorrët janë plotësisht të zbrazura, gjë që do të sigurojë suksesin e procedurës. Nëse nuk ka pastrim të mjaftueshëm në kolonoskopi , kolonoskopia do të jetë e pamjaftueshme dhe do të duhet të përsëritet. Sa më të pastra të jenë zorrët, aq më lehtë do të jetë zbulimi i polipeve dhe kancereve shumë të vogla.

Çfarë duhet të ha dhe të pi në ditët para kolonoskopisë?

kolonoskopisë , duhet të shmangni ngrënien e misrit, qiqrave, lajthive , kokoshkave dhe mbështjelljes me gjethe. Një ditë para procedurës nuk duhet të konsumoni ushqime të forta dhe alkool. Ju duhet të hani një dietë të pastër dhe të lëngshme një ditë para kolonoskopisë . Pirja e shumë ujit do të parandalojë që trupi juaj të dehidrohet.

Asnjëherë nuk duhet të konsumoni asgjë, përfshirë ujin, 6 orë para kolonoskopisë.

Si duhet të bëhet pastrimi i zorrëve përpara kolonoskopisë?

Do t’ju jepen solucione dhe klizma për pastrimin e zorrëve përpara kolonoskopisë . Një ditë para kolonoskopisë , mjeku juaj do t’ju japë dokumente me shpjegime të hollësishme se si të përdorni solucionet dhe klizmën. Do t’ju përshkruhen 2 njësi sodë fosfo 45 ml dhe 2 klizma. Orët e përdorimit të këtyre barnave ndryshojnë sipas kohës së kolonoskopisë . Rekomandohet që të konsumoni medikamente për pastrimin e zorrëve që ju jepen me shumë ujë. Ju do të duhet të aplikoni klizma rektale. Disa institucione dhe mjekë mund të përshkruajnë pluhura të ripërbëra në vend të solucioneve, që është një metodë tjetër.

Nëse pastrimi i zorrëve nuk është bërë plotësisht, procedura juaj nuk do të kryhet dhe do të përsëritet në një moment tjetër. Tretësirat që ju jepen duhet t’i konsumoni me ujë të bollshëm dhe nuk duhet të vjellni. Nëse keni të vjella, duhet të pini përsëri ilaçin aq sa keni vjellur.

Si bëhet kolonoskopia?

Kolonoskopia do të kryhet në njësinë e endoskopisë. Para kolonoskopisë , presioni i gjakut dhe rrahjet e zemrës do të maten nga infermierja dhe do të monitoroheni duke vendosur elektroda në zonën e gjoksit, në mënyrë që presioni i gjakut dhe pulsi juaj të monitorohen vazhdimisht gjatë procedurës . Një linjë intravenoze do të hapet nga infermierja. Para fillimit të procedurës së kolonoskopisë , do të shtriheni në anën tuaj të majtë dhe do t’ju kërkohet të tërhiqni gjunjët në bark. Më pas, mjekimi anestezik do të jepet përmes aksesit vaskular të hapur dhe do të mund të flini lehtë . Ju nuk do të ndjeni dhimbje dhe nuk do të mbani mend asgjë pasi do të merrni anestezi gjatë kolonoskopisë . kolonoskopi Para se të avancohet në zorrët tuaja, zona juaj e këllëfës do të ekzaminohet me gishta nga mjeku juaj duke përdorur doreza . kolonoskopi Të gjitha muret e zorrëve të trasha do të vlerësohen duke avancuar nga regjioni i anusit dhe ajri do t’i jepet zorrës tuaj gjatë kësaj procedure. Ky ajër i dhënë gjatë kolonoskopisë mund të shkaktojë ngërçe të përkohshme të barkut në disa pacientë. Gjatë kolonoskopisë do të vlerësohet e gjithë zorra e trashë dhe rektumi. Nëse ka një situatë që kërkon një biopsi në kolonoskopi , do të kryhet një biopsi dhe polipet do të hiqen nëse është e nevojshme.

Procedura e kolonoskopisë do të jetë nën anestezi të lehtë-sedacion dhe procedura zakonisht zgjat më pak se 1 orë. Pas kolonoskopisë do të shëroheni në një kohë të shkurtër dhe nuk do të ndjeni asnjë dhimbje apo dhimbje. Dhimbje dhe ënjtje të lehta të barkut mund të shfaqen pas kolonoskopisë dhe do të zhduken me fryrje.

A mund të bëhet kolonoskopia gjatë periudhës menstruale?

Nuk ka asnjë pengesë për kryerjen e kolonoskopisë gjatë periudhës menstruale .

A mund të bëhet kolonoskopia gjatë shtatzënisë?

kolonoskopi për procesin e shqyrtimit, mund të pritet pas shtatzënisë. Është e sigurt për të bërë një kolonoskopi gjatë shtatzënisë nëse është thelbësore, por megjithatë duhet të konsultoheni me mjekun obstetër .

Çfarë duhet t’i kushtojnë vëmendje pacientëve pas kolonoskopisë?

 • kolonoskopisë , do të dërgoheni në një dhomë rikuperimi për të hequr plotësisht anestezinë.
 • Do të ndjeni disa dhimbje barku dhe gazra pas kolonoskopisë, por kjo duhet të zhduket shpejt.
 • Para dhe pas procedurës së kolonoskopisë duhet të keni një shoqërues me vete dhe nuk duhet patjetër të vozitni.
 • të konsumoni alkool për 24 orë pas procedurës së kolonoskopisë .
 • kolonoskopisë , gradualisht do të kaloni në konsumimin e ushqimit të ngurtë atë ditë, përveç nëse mjeku juaj ju thotë ndryshe.
 • polipektomi ose biopsi është kryer gjatë një kolonoskopie , mund të shihni gjak në jashtëqitje për disa ditë.

Kur do të mësoj rezultatet e kolonoskopisë?

kolonoskopisë , do të informoheni nga mjeku juaj dhe do t’ju japë një raport me foto të pjesëve të zorrës së trashë.

gjatë kolonoskopisë është kryer një polipektomi ose biopsi, rezultatet e patologjisë do të finalizohen në 2-14 ditë.

Çmimet e kolonoskopisë 2022 Sa janë?

Çmimet e kolonoskopisë llogariten sipas numrit të biopsisë dhe polipektomisë të kryera gjatë procedurës . Ju mund të kontaktoni klinikën Dr. Özhan Çetindağ për të mësuar rreth çmimeve të kolonoskopisë .