Kanceri i zorrës së trashë është një nga llojet më të zakonshme të kancerit në vendet në zhvillim si Turqia. Zorra e trashë përbëhet nga pjesë të quajtura zorrë e trashë dhe rektum. Rektumi është zona ku ruhet jashtëqitja përpara se të transmetohet në anus. Pjesët jashtë rektumit quhen zorrë e trashë. Kanceri i zorrës së trashë shfaqet në zorrën e trashë. Ashtu si me të gjitha llojet e kancerit, është më e lehtë të kapërcehet kjo sëmundje me zbulimin e hershëm.

Sëmundja mund të arrijë faza të avancuara pa shkaktuar asnjë ankesë . Mundësia e diagnostikimit të hershëm rritet me kolonoskopinë e rregullt, veçanërisht pasi rreziku është më i lartë për ata të moshës 50 vjeç e lart. Simptomat e kancerit të zorrës së trashë ; Ndodh në formën e gjakut ose lëngut të rrëshqitshëm në jashtëqitje, jashtëqitjes së dhimbshme, diarre-kapsllëkut, ënjtjes ose dhimbjes në bark.

Si kryhet operacioni i kancerit të zorrës së trashë? Nëse kanceri i

zorrës së trashë zbulohet në një fazë të hershme, polipet kanceroze mund të hiqen gjatë kolonoskopisë. Edhe nëse nuk janë ende kanceroze, polipet që shihen gjatë procedurave rutinë të kolonoskopisë monitorohen nga mjeku dhe hiqen kur është e nevojshme, duke reduktuar mundësinë e formimit të kancerit. Një nga metodat e aplikuara në fazat e hershme është diseksioni endoskopik i mukozës. Falë kësaj metode, indi që përmban sëmundjen pastrohet lehtësisht dhe nuk ka nevojë të ndërhyhet me indet e tjera.

Falë teknologjisë në zhvillim, bën të mundur kryerjen e një operacioni të mbyllur në vend të një operacioni të hapur të kancerit të zorrës së trashë . Në këtë mënyrë, të gjitha indet mund të hiqen lehtësisht me prerje më të vogla dhe teknika të detajuara imazherike. Kirurgjia e mbyllur e kancerit të zorrës së trashë mund të mos kryhet për arsye të ndryshme si për shembull obeziteti ose përparimi i tepërt i sëmundjes.

Kimioterapia pas operacionit të kancerit të zorrës së trashë

Kimioterapia administrohet para, gjatë ose pas operacionit siç përshkruhet nga mjeku. Radioterapia përdoret gjithashtu shpesh në trajtimin e kancerit të zorrës së trashë. Nëse polipet kancerogjene nuk ka përhapje në peritoneum, kimioterapia mund të kryhet edhe gjatë operacionit. Kjo metodë quhet kimioterapi e nxehtë. Në këtë metodë, barnat sillen në një nivel të caktuar të temperaturës përmes pajisjeve mjekësore. Pas pastrimit të indeve kanceroze gjatë operacionit, pjesa e brendshme e barkut lahet me ilaçe të nxehta. Qëllimi këtu është të parandalohet përsëritja e përhapjes së qelizave kancerogjene. Për diagnostikimin dhe trajtimin e kancerit të zorrës së trashë , Kirurgu i Përgjithshëm Op. Dr. Mund të kontaktoni Özhan Çetindağ.