Tüp Mide Ameliyatı Süresi Nedir?

Obezite cerrahisinde sıkça uygulanan cerrahi yöntemlerden biri olan tüp mide ameliyatı, mide hacminin küçülmesini sağlayarak kişilerin kilo vermesini destekler. Midenin yaklaşık olarak %80’inin alındığı ameliyatta mide küçük bir tüp şekline getirilir. Laparoskopik cerrahi ile gerçekleştirilen yöntem sayesinde hastalar ameliyat sonrasında ciddi dikişler ile karşılaşmaz. Genellikle karın bölgesine açılan 5 küçük kesiden mideye doğru ilerletilen laparoskopik cihazlar ile ameliyat gerçekleştirilir. Mide üzerinde gerekli cerrahi işlemlerin yapılması ardından ameliyat tamamlanır ve hastalar genellikle 3 gün kadar hastanede gözetim altında tutulur. Daha sonrasında doktorun önerileri kapsamında belirli aralıklarda kontrol muayenesi gerçekleştirmek üzere ilgili kliniğe davet edilirler.

Tüp Mide Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Tüp mide operasyonu geçirecek kişiler ameliyat süresinin uzunluğunu merak edebilir. Tüp mide ameliyatı genellikle 1 – 1.5 saat aralığında sürer. Genel anestezi altında gerçekleştirilen ameliyat, profesyonel ve sterilizasyon şartlarına uygun bir ameliyathanede gerçekleştirilir. Bariyatrik cerrahi alanında uzman bir genel cerrah tarafından yapılan müdahaleler ile hastanın mide hacminin küçülmesi sağlanır.

Mide Küçültme Ameliyatı Öncesi ve Ameliyat Günü Nelere Dikkat Edilmelidir?

Mide küçültme ameliyatı öncesinde hastalar ameliyata uygunluklarının belirlenmesi üzerine çeşitli tetkiklere tabi tutulur. Yapılacak olan değerlendirmeler ardından hastanın ameliyat için uygun bir aday olup olmadığına karar verilir. Enfeksiyonel bir durumun veya akut bir hastalığın söz konusu olması halinde öncelikle bu hastalığın tedavisi sağlanır. Ardından kişinin genel sağlık durumunun uygun olması halinde ameliyat süreci planlanır.

Bariyatrik cerrahi öncesinde psikolojik destek alarak ameliyat sürecine hazırlanmanın ameliyat başarı oranını arttırdığı düşünülür. Halihazırda bir yeme bozukluğunun olması halinde psikolojik destek alınarak yeme bozukluğunun iyileştirilmesi, ameliyat sonrasındaki beslenme sürecinin sağlıklı bir şekilde kontrol edilmesini destekleyebilir. Bununla birlikte ameliyat öncesindeki ve sonrasındaki süreçte diyetisyen desteği almak hastaların sağlıklı beslenmeyi öğrenmesi için önerilir. Özellikle ameliyat sonrasındaki dönemde bariyatrik cerrahi sonrası beslenme başlıklarına dikkat edilmesi gerektiğinden hastalar diyetisyen kontrolünde daha doğru bir şekilde ilerleyebilir. Karaciğer yağlanması gibi ciddi hastalıkları olan kişiler ameliyattan 15 gün öncesinde özel bir diyet programı uygulayabilir. Karaciğerin küçülmesini hedefleyen beslenme şekliyle ameliyatta gelişebilecek komplikasyon riski azaltılabilir.

Ameliyat gününe yaklaşmasıyla doktor hastaların bazı ilaçları kullanmayı bırakmasını veya dozajını azaltmasını önerebilir. Özellikle kan sulandırıcı ilaçlar kullanan kişiler bu durumu mutlaka doktorlarına bildirmelidir.

Ameliyat gününde hastaların hastaneye yatışı gerçekleştirilir. Bir buçuk saatlik cerrahi süreç ardından hastalar 2 ila 3 gün hastanede gözetim altında tutulur. Herhangi bir sağlık problemi yaşanmaması halinde hastalar planlanan şekilde hastaneden taburcu edilir.

Tüp Mide Operasyonu Sonrasında Ağrı Olur Mu?

Tüp mide operasyonlarında karın kasları veya zarları üzerinde ciddi bir tahribat yaratılmaz. Bu nedenle operasyon sonrasında kişiler genellikle ağrı şikayetinde bulunmazlar. Olası bir ağrı gelişimi söz konusu olduğunda doktor tarafından önerilecek ağrı kesici ilaçlar ile bu tür semptomların kontrol altına alınması sağlanabilir. Ameliyat sonrasında önerildiği gibi beslenilmesi halinde ağrı gelişim riski minimum seviyeye indirilebilir.

Tüp Mide Operasyonu Ardından Dikişler Ne Zaman Alınır?

Tüp mide operasyonu sonrası dikişlerin iyileşme süresi, birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Ancak genel olarak, tüp mide cerrahisi sonrası dikişlerin tamamen iyileşmesi ve emniyetli bir şekilde çıkarılabilmesi için 7 ila 14 gün arasında bir süre gerekebilir. Bu süre, kişinin genel sağlık durumu, ameliyatın karmaşıklığı, dikişlerin türü ve kişinin iyileşme hızına bağlı olarak değişebilir.

Ameliyat sonrası dikişlerin iyileşmesine yardımcı olmak için doktor talimatlarına uyulması oldukça önemlidir. Ameliyat sonrasında doktor dikişlerin bakımı konusunda çeşitli talimatlar verecektir. Bu talimatlar kapsamında dikiş bölgesinin hijyenini sağlamaya yönelik maddeler bulunur. Dikiş bölgesinin temiz ve kuru tutulması iyileşme süreciyle yakından ilişkilidir. Doktor tarafından önerilen şekilde belirli aralıklarda pansuman yapılmalıdır. Dikiş bölgesinde gelişebilecek olan baskı ve gerilim önlenmelidir. Bu nedenle bol kıyafetler tercih edilmeli ve oturuş pozisyonuna dikkat edilmelidir.

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrasında Vücutta İz Kalır Mı?

Mide küçültme ameliyatı laparoskopik cerrahi kapsamında uygulanır. Laparoskopik ameliyatlar kapalı ameliyat olarak da adlandırılır. Karın üzerinde açılacak olan 1 santim boyutundaki kesilerden işlemler gerçekleştirileceğinden ameliyat sonrasında oldukça küçük izler kalır. Bazı hastalarda bu izlerin gözle görülemeyecek şekilde kaybolduğu gözlemlenir.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrasında Egzersiz ve Spora Ne Zaman Başlanır?

Tüp mide ameliyatı sonrasında gelen birkaç gün içerisinde hastalar rahat bir şekilde yürümeye başlar. Ancak tempolu bir egzersiz için belirli bir süre geçmesi gerekir. Hastanın iyileşme sürecinde herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması halinde ameliyat sonrasında gelen 10 gün içinde zorlayıcı olmayan egzersizler ile spor yapmaya başlanabilir. Ancak daha yoğun tempolu özellikle de karın bölgesini etkileyen egzersizlerin yapılması için bir ay kadar beklenilmesi önerilir. Spor ve egzersize başlamadan öncesinde hastalar mutlaka doktoruna danışmalıdır. Yoğun aktivitelerin erken uygulanması ameliyat sonrasında gelişebilecek olan komplikasyon riskini arttırabilir.

tüp mide ameliyatı

 

HEMEN BİLGİ ALIN