Tüp Mide Ameliyatı Kimlere Uygulanır?

tüp mide ameliyatı kimlere uygulanır

Obezite hastalığının tedavisinde tüp mide ameliyatının önemli bir yeri vardır. Diyet yapılması, ilaç tedavilerinin uygulanması gibi girişimler sonucunda kilo veremeyen kişiler için gündeme gelen bu yöntem obezite için etkili tedavi yöntemlerinden biridir. Mide küçültme ameliyatı olarak da adlandırılan tüp mide ameliyatı, mide hacminin cerrahi yöntem ile küçültülmesi ve tüp şeklinde şekillendirilmesi işlemlerine dayanır. Küçülen mide hacmi ile kişilerin daha küçük porsiyonlar ile doyması ve bununla birlikte günlük tüketilen mücadele de ciddi ölçüde açık yaratılması hedeflenir. Kalori alımındaki düşüşle hastaların kilo vermesi sağlanır. Midenin belirli bir kısmının çıkarılması açlık hormonu salınımını da etkiler ve kişiler daha az miktarda açlık hormonu üretir. Bu durum da iştah kontrolünün daha kolay bir şekilde sağlanmasını destekler.

Tüp mide ameliyatı olabilmek için belirli kriterlere sahip olunması gerekir. Bariyatrik cerrahi alanında uzmanlaşmış hekimle yapılacak ön görüşmede hastaların ameliyat için uygun olup olmadığı değerlendirilir. Vücut kitle indeksi, kronik hastalıkların varlığı ve çeşitli kan parametreleri değerlendirilerek doktor hastanın ameliyat için uygunluğunu belirler.

Kimler Tüp Mide Ameliyatı Yaptırabilir?

Tüp mide ameliyatı olmak isteyen kişiler öncelikle hekim tarafından değerlendirilir. Mide küçültme ameliyatı olabilmek için öncelikle kişilerin vücut kitle indeksinin 35 ve üzeri olması gerekir. Kilonun boyun metre cinsinden karesine bölünerek hesaplanan bu değer kişilerin vücut kitle indeksini verir. Vücut kitle indeksi 35 ve üzeri olması kriterine ek olarak mide küçültme ameliyatı aşağıdaki kişilere uygulanabilir.

  • Diyet ile kilo veremeyen kişiler
  • İştah kontrolü sağlayamayan kişiler
  • Egzersiz ve diyetin kilo vermede yetersiz kaldığı kişiler
  • Verdiği kiloyu hızlı bir şekilde geri alan kişiler
  • Tip 2 diyabet, hipertansiyon veya hiperkolesterolemi gibi metabolik sendroma sahip olan kişiler

Doktor değerlendirmeleri kapsamında bazı durumlarda vücut kitle indeksi 30 üzeri olan ve bahsedilen kriterlerden birkaçına sahip olan kişilere de tüp mide cerrahisi uygulanabilir. Tüp mide operasyonu için ideal yaş 18 ila 65 yaşları arası kabul edilir. Bazı özel durumlarda 70 yaşındaki bireyler için de tüp mide cerrahisi düşünülebilir.

mide küçültme ameliyatı

Kimler Tüp Mide Cerrahisi İçin Uygun Değildir?

Bir kişinin tüp mide operasyonu olup olamayacağı değerlendirilirken hastanın tıbbi durumu incelenir. Kalp hastalığı, karaciğer ve böbrek sorunları olan kişiler tüp mide cerrahisi için uygun değildir. Hastalıklar nedeniyle ciddi tıbbi komplikasyonlar gelişim gösterebilir.

Hastanın aktif bir enfeksiyonel duruma sahip olması ameliyat sürecini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu tür durumlarda öncelikle hastanın iyileşmesi için tedaviler uygulanır. Hastanın enfeksiyon durumunun iyileşmesi halinde hasta yeniden tüp mide cerrahisi için değerlendirme altına alınabilir.

Kanser hastaları veya yakın dönemde kanser geçmişi bulunan kişiler için de tüp mide operasyonu önerilmemektedir.

Daha öncesinden geçirilmiş karın cerrahisi veya tüp mide ameliyatı olması halinde bu durum ameliyatın gerçekleştirilmesini zorlaştırabilir. Bu tür durumlarda olumsuz bir komplikasyon önlemek adına hasta ameliyat edilmeyebilir.

Tüp mide cerrahisi hamilelik ve emzirme dönemleri sırasında yapılmamaktadır. Hamilelik döneminden belirli bir süre sonrasında ise dileyen kişiler yeniden değerlendirme altına alınabilir.

Tüp mide cerrahisi genel anestezi altında uygulanır. Anesteziye karşı alerji problemi yaşayan kişiler de bu nedenle ameliyat olamayabilir.

Tüp mide ameliyatı uyuşturucu ve alkol bağımlılarına da uygulanmamaktadır.

Mide Küçültme Ameliyatı Nasıl Uygulanır?

Mide küçültme ameliyatı genel anestezi altında uygulanır. Yapılacak olan müdahalelerde midenin yaklaşık olarak %80’lik bir bölümü alınır. Tüp şekline benzer bir şekilde yeniden şekillendirilen mide, ameliyat sonrasında oldukça küçük bir hacme sahip hale gelir. Yapılacak olan cerrahi girişimler laparoskopik cerrahiyle gerçekleştirilir.

Laparoskopik cerrahi için karın bölgesinde 1- 1.5 santim boyutlarında küçük kesiler açılır. Cihazların ucunda bulunan bir kamera sayesinde hekim iç organları görüntüleyebilir ve ameliyatı gerçekleştirilebilir. Bu kesilerden mideye doğru laparoskopi cihazları yönlendirilir. Midenin çok küçültülmemesi adına mide girişine kalibrasyon tüpü yerleştirilir. Bu sayede yemek borusu ve mide bağlantısı doğru bir şekilde yeniden sağlanabilir. Kanamayı önlemek adına özel kesici ve kapatıcı aletlerden faydalanılır ve mide kesilir. Midenin kesilmesi ve yeniden şekillendirilmesi ardından fazla parça vücuttan alınır ve ameliyat tamamlanır. Açılan kesiler oldukça küçük olduğu için ameliyat estetik anlamda herhangi bir sorun yaratmamaktadır.

 

Ameliyat Sonrasındaki Süreç Nasıldır?

Tüp mide ameliyatından beklenen başarının elde edilebilmesi için hastaların ameliyat sonrasındaki süreçte özenli davranması gerekir. Öncelikle doktor ve diyetisyen kontrolünde hazırlanan diyet listelerini takip etmek ameliyat başarısıyla yakından ilişkilidir. Ameliyat sonrasında gelen genellikle ilk 10 gün içerisinde hastalar sıvı diyeti ile beslenir. Doktorun uygun gördüğü takdirde sıvı yiyeceklerden, püre kıvamındaki yumuşak gıdalara geçiş yapılır. Yumuşak gıdaların tolerasyonu sağlanması ardından yavaş bir şekilde yarı katı beslenme daha sonrasında ise normal beslenme şekline dönüş yapılabilir. Ancak tüketilen besinlerin besleyiciliği ve sağlıklı olmasına özen gösterilmesi gerekir. Beslenme süreci adım adım belirlenmelidir ve bu süreç içerisinde özenli davranılması gerekir.

tüp mide ameliyatı

 

HEMEN BİLGİ ALIN